Hoe werkt een biologische filter:

 

In een goede biologische filter wordt dagen nacht, liefst het hele jaar door, het vuile vijverwater gepompt. Dit vuil bestaat voornamelijk uit vissenpoep. Gebruik voor een filter het liefst een energie zuinige vuilwaterpomp, dus geen gewone fonteinpomp. Fonteinpompen houden te veel vuil tegen terwijl juist
dat vuil uit de vijver moet, de filter in. Als het biologische filter vuil wordt, ontwikkelen er zich bacteriën die veel schadelijke stoffen uit het vuile water onschadelijk maken en omzetten in gassen en plantenvoeding. Tevens verlaagt de biologische filter de PH waarde van het water. Hierdoor gaan planten beter groeien en ontstaat er meer zuurstof. Deze zuurstof is weer belangrijk voor de werking van de filter.

Heeft u een biologische filter met een voorfilter (borstel)? Maak deze dan regelmatig schoon door
middel van afspoelen onder de kraan. Hoe meer vuil deze borstel er direct uithaalt, hoe schoner de
filter blijft. Hierdoor is het onderhoud aan de filter zelf minimaal en werkt de filter nog beter.
De hardheid van het water moet voor een goede filterwerking altijd voldoende hoog zijn: GH8 tot GH12. Iets hoger mag ook (tot GH15). Vooral bij veel regen regelmatig het water hierop testen. Zo nu en dan extra bacteriën toevoegen verbetert de werking van de filter. Zit er echt centimeters dik modder op uw filterwatten dan de filter schoonmaken.
LET OP!    De watten niet uitspoelen maar alleen uitknijpen en weer vuil terug de filter in! Indien u de
watten te schoon maakt bent u meteen al de bacteriën kwijt en moet de filter weer geheel opstarten.
Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor uw vissen omdat de filter dan een poosje slecht werkt!

LET OP!    Indien uw vijverwater al lange tijd mooi helder was en er plotseling iets veranderd aan de
kleur van het water of er gaan ineens algen groeien die er eerst niet waren dan kan er iets mis zijn met
het filtersysteem. Dit kan zijn: de GH waarde van het water is te laag, de pomp is verstopt of stuk,
slangen zijn van binnen verstopt of de filter is te vuil. Het is ook goed mogelijk dat de filter te klein is geworden, doordag de vissen groeien en/of vermenigvuldigen. In het laatste geval moet u naar een grotere filter en ook een grotere pomp voor meer capaciteit.


Er zijn veel slecht werkende filters in de handel met verkeerde
systemen en vooral te klein. Sommige filters beloven veel goeds en men lijkt voor weinig geld een goed systeem te kopen, maar ook hier
is goedkoop = duurkoop. Een klein tonnetje van slechts 30 liter inhoud kan onmogelijk een vijver van 10.000 liter inhoud helder krijgen en houden!
Hiervoor is minstens een filterton van 200 liter nodig! Een goede pomp
is bijvoorbeeld de Aquamax van Oase. Deze pomp geeft met weinig stroomkosten een grote wateropbrengst en is geschikt voor continu gebruik plus 3 jaar garantie (uit te bereiden naar 5 jaar garantie). Besparing op de stroomkosten bij deze pomp kan oplopen tot 100 à
150 euro per jaar.

Het schone water dat uit de biologische filter komt, kunt u uitstekend gebruiken voor een waterloopje
of waterval. Bedenk echter wel dat de filter altijd aan moet staan, ook ’s nachts (geluidsoverlast?). Door de filter in een geïsoleerde kist te plaatsen en ook de slangen te isoleren kan deze ook bij vorst gewoon doordraaien, zodat u ook in het vroege voorjaar een goed werkende filter bezit. Dit voorkomt veel problemen met zieke vissen juist in het voorjaar.