Natuursubstraat:

 

Een vijver kan geheel zonder substraat, dat was vroeger ook al zo
toen er geen substraat bestond. Toch is substraat heel belangrijk
voor de ontwikkeling van een nieuwe vijver. Substraat is een vaste ondergrond voor bacteriën. Deze leven op en in het substraat.
Hoe poreuzer het substraat is hoe meer bacteriën er op en in leven! Deze bacteriën zijn nodig voor het goed verlopen van allerlei biologische processen en bepalen voor een belangrijk deel de helderheid en kwaliteit van het vijverwater.


Bij een vijver zonder substraat (zoals vroeger) duurde het veel langer voordat het vijverwater ook echt vijverwater was. Vooral de eerste 2 jaar gaven veel problemen. Tegenwoordig weten we wel beter en
is het substraat vrijwel onmisbaar geworden voor gezond, helder water binnen een korte tijd. U vindt bij ons uitsluitend natuursubstraat, deze is zeer poreus, en heeft dus een optimale werking. Dit substraat
kan het folie nooit beschadigen ook al loop je in de vijver. Ook de vissen kunnen geen krassen oplopen (vooral bij Koi Karpers) waardoor ze een infectie kunnen krijgen. Het natuursubstraat is mooi van kleur, erg licht en ook uitstekend te gebruiken in biologische filters.


Wij zijn erg blij met deze ontwikkeling te meer ook vanwege de uitstekende resultaten.