U.V.C. lampen:

 

Er is al veel geschreven over het nut van deze lampen.
Deze zouden alle bacteriën doden die in het water zitten,
zodra het water langs deze lamp stroomt.

Deze lampen zijn destijds ontwikkeld om zieke Koi karpers te helpen genezen. De lamp doodt die ziekteverwekkende bacteriën, maar ook de goede. Later bleek ook dat deze lampen de ééncellige algen dood zodat het water helder wordt. Tegenwoordig worden de meeste lampen verkocht om helder water te krijgen. Maar dat moet nu juist de filter doen.

Een goed filtersysteem zorgt altijd voor glashelder water. Voor helder water heb je dus helemaal niet zo’n lamp nodig. Erger nog: zo’n lamp heeft meer nadelen dan voordelen. Behalve de dure aanschafprijs en het hoge stroomverbruik is er nog een heel groot nadeel. Indien een altijd heldere vijver met een goede filter ineens troebel (groen) wordt, dan is er vaak iets met de pomp of de filter is oververzadigd (te vuil). Vooral dit laatste is heel gevaarlijk omdat er dan zeer giftige nitriet kan ontstaan. Door het gebruik van een U.V.C. lamp zul je deze zeer belangrijke signalen niet zien omdat de lamp het water helder houdt! Ondertussen gaat de vorming van nitriet gewoon door! Dat kan betekenen: zieke of dode vis.

In heel ons bedrijf hebben we helder en schoon water, zonder deze lampen. U kunt ze ook niet bij ons kopen. Het enige U.V. licht dat we volop gebruiken komt van het zonlicht en dat kost niets en werkt
helend op zieke vis!