Vijveraanleg:

 

Wat is de beste plaats voor een vijver?
• Hoe meer zon hoe beter
• Nooit onder of vlak bij bomen
• zo dicht mogelijk bij een terras
• zo goed mogelijk zichtbaar vanuit huis

Hoe groot moet een vijver zijn?
Een vijver is meestal te klein. Na een aantal jaren groeit de vijver voor een groot deel dicht en zie je te weinig van de waterspiegel. Daarom
is het raadzaam de vijver 2x zo groot te maken als het oorspronkelijke plan, anders krijgt u later spijt.

Diepte van de vijver:
Afgekeken in de natuur blijkt de beste diepte voor een normale vijver (geen Koi vijver) 80cm te zijn. Voor vijvers groter dan 25m2 is dat 1 meter. Dieper heeft geen enkele zin en zelfs alleen maar nadelen. De meeste belangrijke niveaus zijn: 25, 40 en 80cm (of 1m) diep. Het meeste diepe niveau van 80cm (1m) moet het grootste gedeelte van de vijver zijn. Hoe meer water er in kan hoe makkelijker het biologische evenwicht is te bereiken. Een ondiepe vijver wordt al snel te warm! Het niveau van 25cm diep is slechts 30cm breed en geheel rondom de vijver. Hierdoor kunt u de vijverrand niet meer intrappen. Slechts een klein gedeelte is 40cm diep. Speciaal voor bijvoorbeeld Snoekkruid, Pijlkruid, Dwergwaterlelie, Watergentiaan e.d.

Komt u er na deze informatie zelf niet uit, kom dan eens langs op ons vijvercentrum of maak een afspraak met onze hoveniersafdeling.