Onderhoudsarme natuurtuin:

 

ECOSYSTEEM:
Door het afdekken van alle kale grond met gemalen boomschors
wordt het ecosysteem in de grond binnen 1 jaar hersteld, waardoor planten beter groeien, gezonder zijn en een beter afweersysteem hebben tegen allerlei ziekten en plagen. Door de laag boomschors
(6 à 10 cm dik) herstelt het bodemleven waardoor de structuur van
de grond ieder jaar vanzelf beter wordt zonder daar ook maar iets
aan te doen! Het schors voorkomt ook verdroging van de grond en
bij hevige regen slaat de grond niet meer dicht.
Eén jarige onkruiden die vanuit een zaadje in de grond moeten gaan groeien komen niet door het schors heen. Uitzondering is kleefkruid. Meerjarige komen wel door het schors maar na een jaar consequent onderhoud zijn we ook hier vrijwel geheel vanaf. In de meeste tuinen hebben we voornamelijk te maken met één jarig onkruid. Door allerlei bodemprocessen ontstaat ieder jaar voldoende meststoffen. Soms is in een nieuwe natuurtuin het bijmesten van sommige planten nodig. Ook bij het gebruik van één jarige planten deze wat bijmesten.

PLANTENGROEI:
Veel planten groeien harder en worden ook groter dan u gewend bent. Dit komt omdat de planten groeien in een optimale situatie, nooit te droog en vrijwel nooit te nat en altijd voldoende voeding. De planten worden dan ook vrijwel niet meer ziek omdat de groeiomstandigheden optimaal zijn. Immers de meeste problemen met planten worden veroorzaakt door slechte grond. Door een betere groei ziet de natuurtuin er dan ook reeds na 3 jaar volgroeit uit! Bij een gewone tuin is dat pas na 5 à 7 jaar. Al met al is de natuurtuin een echte kijktuin en geen werktuin. Het onderhoud is meestal 95% minder dan een traditionele tuin.
Een natuurtuin kan heel dicht en vol zijn maar ook het open en ruim. Het kan veel soorten planten bevatten, maar ook grote groepen van enkele soorten al naar gelang de eigen smaak. Maar dat is met een gewone tuin natuurlijk ook zo. Het onderhoud geschiedt zo 1x in de 2 à 4 weken. Even met een emmertje rond voor wat verdwaalde onkruidjes en het is weer klaar. Vanaf het 3e jaar wordt snoeien belangrijk, zo ook het inkorten van sommige vaste planten.