mobiel-logo-groene-kikkertje-def-1
mobiel-logo-groene-kikkertje-def-2
vijvercentrum-vijveraanleg-vijveronderhoud-tuincentrum-schouwen-duiveland-het-groene-kikkertje-25
Biologisch vijvers
Biologische vijverfilters vragen weinig onderhoud

Zorg voor voldoende filtercapaciteit

Vijverfilters

onderhoudsarme biologische filters

In een goed biologische filter wordt dag en nacht, liefst het hele jaar door, het vuile vijverwater gepompt. Dit vuil bestaat voornamelijk uit vissenpoep. Gebruik voor een filter het liefst een energie zuinige vuilwaterpomp, dus geen gewone fonteinpomp.

Fonteinpompen houden te veel vuil tegen terwijl juist dat vuil uit de vijver moet, het filter in. Als het biologische filter vuil wordt, ontwikkelen er zich bacteriën die veel schadelijke stoffen uit het vuile water onschadelijk maken en omzetten in gassen en plantenvoeding. Tevens verlaagt het biologische filter de PH waarde van het water. Hierdoor gaan planten beter groeien en ontstaat er meer zuurstof. Deze zuurstof is weer belangrijk voor de werking van de filter.

De hardheid van het water moet voor een goede filterwerking altijd voldoende hoog zijn: GH8 tot GH12. Iets hoger mag ook (tot GH15). Vooral bij veel regen regelmatig het water hierop testen. Zo nu en dan extra bacteriën toevoegen verbetert de werking van het filter. Zit er echt centimeters dik modder op uw filterwatten dan het filter schoonmaken. De watten niet uitspoelen maar alleen uitknijpen en weer vuil terug het filter in! Indien u de watten te schoon maakt bent u meteen al de bacteriën kwijt en moet het filter weer geheel opstarten. Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor uw vissen omdat het filter dan een poosje slecht werkt! 

vijvercentrum-vijverfilter-schouwen-duiveland-het-groene-kikkertje-dreischor-40

Biologisch vijverfilter

Heeft u een biologische filter met een voorfilter (borstel)? Maak deze dan regelmatig schoon door middel van afspoelen onder de kraan. Hoe meer vuil deze borstel er direct uithaalt, hoe schoner het filter blijft. Hierdoor is het onderhoud aan het filter zelf minimaal en werkt het filter nog beter.

vijvercentrum-vijverplanten-het-groene-kikkertje-substraat

Natuursubstraat

Substraat is een vaste ondergrond voor bacteriën. Deze leven op en in het substraat. Hoe poreuzer het substraat is hoe meer bacteriën er op en in leven! Deze bacteriën zijn nodig voor het goed verlopen van allerlei biologische processen en bepalen voor een belangrijk deel de helderheid en kwaliteit van het vijverwater.

 Indien uw vijverwater al lange tijd mooi helder was en er plotseling iets veranderd aan de kleur van het water of er gaan ineens algen groeien die er eerst niet waren dan kan er iets mis zijn met het filtersysteem. Dit kan zijn: de GH waarde van het water is te laag, de pomp is verstopt of stuk, slangen zijn van binnen verstopt of het filter is te vuil. Het is ook goed mogelijk dat het filter te klein is geworden, doordat de vissen groeien en/of vermenigvuldigen. In het laatste geval moet u naar een groter filter en ook een grotere pomp voor meer capaciteit.

Er zijn veel slecht werkende filters in de handel met verkeerde systemen en vooral te klein. Sommige filters beloven veel goeds en men lijkt voor weinig geld een goed systeem te kopen, maar ook hier is goedkoop = duurkoop. Een klein tonnetje van slechts 30 liter inhoud kan onmogelijk een vijver van 10.000 liter inhoud helder krijgen en houden! Hiervoor is minstens een filterton van 200 liter nodig! Een goede pomp is bijvoorbeeld de Aquamax van Oase. Deze pomp geeft met weinig stroomkosten een grote wateropbrengst en is geschikt voor continu gebruik plus 3 jaar garantie (uit te bereiden naar 5 jaar garantie). Besparing op de stroomkosten bij deze pomp kan oplopen tot 100 à 150 euro per jaar.

Het schone water dat uit het biologische filter komt, kunt u uitstekend gebruiken voor een waterloopje
of waterval. Bedenk echter wel dat het filter altijd aan moet staan, ook ’s nachts (geluidsoverlast?). Door het filter in een geïsoleerde kist te plaatsen en ook de slangen te isoleren kan deze ook bij vorst gewoon doordraaien, zodat u ook in het vroege voorjaar een goed werkend filter bezit. Dit voorkomt veel problemen met zieke vissen, juist in het voorjaar.

vijverplanten-oeverplanten-vijvercentrum-het-groene-kikkertje-33
Biologische vijvers

Biologische vijvers brengen een mooi schouwspel met zich mee

vijvercentrum-vijverplanten-het-groene-kikkertje-vijverrand-afwerking

Randafwerking

Na jarenlang experimenteren binnen ons bedrijf hebben wij vele verschillende oplossingen gevonden om de vijverrand af te werken. U kunt vele voorbeelden binnen ons bedrijf bekijken en natuurlijk kunnen wij u de nodige informatie geven.

contact opnemen

Vijverfolie

Op het folie gebied is er veel veranderd. Vroeger had je alleen maar P.V.C. folie, nu is er veel meer keus. In het rubberfolie zien we goede en minder goede kwaliteiten. Wij hebben al jaren geleden gekozen voor Super Amerikaans Rubberfolie, 1.2mm dik en buitengewoon elastisch en soepel.