Complete vijver met terrasvlonder
eerst uitgegraven, daarna vakkundig vijverfolie geplaatst
Ons gerenommeerd bedrijf richt zich op 6 kerngebieden, te weten:
In ieder van deze specialismen hebben wij in de loop der jaren ruime kennis en ervaring met vijvers en waterpartijen opgedaan. Uw vijverproject is bij ons in goede handen.
Hier ziet u diverse vijvers welke wij hebben ontworpen en hebben aangelegd. Sommige vijvers beschikken over een biologisch filter welke bijdraagt aan een goede waterkwaliteit. Dat betekent voor u weinig onderhoud en helder water. Bij vijvers zonder biologisch filtersysteem bepalen zuurstofplanten de waterkwaliteit
• hoe meer zon hoe beter
• nooit onder, of vlak bij bomen
• zo dicht mogelijk bij een terras
• zo goed mogelijk zichtbaar vanuit huis.
Een vijver is meestal te klein. Na een aantal jaren groeit de vijver voor een groot deel dicht en zie je te weinig van de waterspiegel. Daarom is het raadzaam de vijver 2x zo groot te maken als het oorspronkelijke plan, anders krijgt u later spijt.
Let bij de aanschaf van vissen altijd op hun gezondheid. Er mogen natuurlijk geen vlekken, pukkels, stippen en zeker geen gaten en rotte vinnen aan de vissen zitten. Ook vissen die met elkaar en vaak ook naast elkaar, stil in een hoekje zitten zijn ziek. Een gezonde vis is levendig en hongerig en heeft altijd belangstelling voor zijn omgeving.
Afgekeken in de natuur blijkt de beste diepte voor een normale vijver (geen koi vijver) 80cm te zijn. Voor vijvers groter dan 25 vierkante meter is dat 1 meter diep. Het meest diepe niveau van 80cm (1 meter) moet het grootste gedeelte van de vijver zijn. Hoe meer water er in kan hoe makkelijker het biologische evenwicht is te bereiken. Een ondiepe vijver wordt al snel te warm! Het niveau van 25cm diep is slechts 30cm breed en geheel rondom de vijver. Hierdoor kunt u de vijverrand niet meer intrappen. Slechts een heel klein gedeelte is 40cm diep. Speciaal voor bijvoorbeeld snoekkruid, pijlkruid, dwergwaterlelie, watergentiaan.
Na het uitgraven van de vijver, de vorm in de grond zeer goed aandrukken (stampen), zodat de grond nergens meer inzakt. Zeer zorgvuldig scherpe voorwerpen uit de grond halen zoals: ijzerdraad, glas, scherven e.d. Indien de grond te veel scherpe voorwerpen bevat, dan een laagje zand over de grond aanbrengen ter bescherming van de folie. Stukjes wortel of schelpjes zijn niet erg en zullen kwalitatief goede folie nooit beschadigen. Hierna het stuk folie los over het gegraven gat leggen en er wat water in laten lopen. Dit water trekt de folie omlaag naar het diepste gedeelte. Kraan nu even dicht en goed kijken of de folie aan alle kanten groot genoeg is. Met een beetje water onderin is de folie zeer gemakkelijk nog te corrigeren en kan men het nog verplaatsen. Let op, bij iets te veel water weegt dat al gauw een paar honderd kilo en corrigeren is dan vrijwel onmogelijk.
Bij het vullen verdwijnen de meeste plooien door de druk van het water, de rest zoveel mogelijk verdelen en wegwerken onder de randafwerking. Met rubber laarzen kan men zonder veel risico over het folie lopen, let wel op eventuele scherpe steentjes in het profiel van de zolen! Op alle vlakke delen van de vijverbodem brengen we nu substraat aan (2 à 3cm). Na het vullen met leidingwater zo spoedig mogelijk voldoende inheemse zuurstofplanten in de vijver aanbrengen. Beter te veel dan te weinig. Deze planten bepalen vooral in het eerste jaar voor 90% de kwaliteit van het vijverwater. De meeste zuurstofplanten kunnen los in het water. Voor andere drijf-en moerasplanten (boven water) hoeft men ook nooit te wachten, deze kunnen direct in de vijver!
Doordat we zelf de vijverplanten kweken hebben we bij 't Groene Kikkertje 12 maanden per jaar deze planten in voorraad. Waarvan vele bekende en ook onbekende soorten. Met zo’n 500 soorten verreweg de grootste collectie vijverplanten van heel Nederland. Van 40 soorten kunnen wij zeggen dat ze alleen bij 't Groene Kikkertje te koop zijn. Door het zelf verzamelen van zaden in binnen en buitenland en door het kweken van nieuwe soorten hebben wij deze unieke collectie in de loop van jaren opgebouwd.
Wat kan het toch heerlijk zijn om aan de rand van uw vijver te vertoeven. Zeker met zo´n mooi terras welke deels over de vijver is geplaatst. Ziet u zichzelf daar al zitten op het terras?
eerst uitgegraven, daarna vakkundig vijverfolie geplaatst
vijverranden duurzaam afgewerkt met echt hout
vijver inclusief heerlijk terras, natuurlijk beiden van hetzelfde duurzame hout vervaardigd