Een bewegend schilderij
Vissen in uw vijver levert een prachtig schouwspel op

Houd wel rekening met de capaciteit van uw vijver en filter

Vissen en visvoer

vissen brengen extra leven in uw tuin

Het aanbod van soorten vijvervissen is enorm. Van goudvissen, windes, steur tot koi karpers en meer. Maar welke vissen kiest u voor in uw vijver? Houd hierbij rekening met de eigenschappen van de vissen. Er zijn vissen die de bodem omwoelen, vissen die de planten opeten, vissen die bijna onzichtbaar zijn door hun schutkleur en vissen die zich razendsnel voortplanten. Je kunt wel verschillende soorten vissen bij elkaar zetten. 

Vissen aanschaffen

Let bij de aanschaf van vissen altijd op hun gezondheid. Er mogen natuurlijk geen vlekken, pukkels, stippen en zeker geen gaten en rotte vinnen aan de vissen zitten. Ook vissen die met elkaar en vaak ook naast elkaar, stil in een hoekje zitten zijn ziek. Een gezonde vis is levendig en hongerig en heeft altijd belangstelling voor zijn omgeving

Visvoer

Koop voor uw vissen altijd drijvend en hoogwaardig visvoer dat dan binnen 10 minuten opgegeten moet zijn. Voer spaarzaam en probeer zoveel mogelijk voor iedere soort vis zijn eigen voer te geven. Voor sommige soorten is dat heel belangrijk, bijvoorbeeld voor de Koi karper en de Steur. Bij een water temperatuur tussen de 6 en 10 graden voert u het lichter verteerbare wintervoer.

Soorten vijvervissen

neem niet teveel vissen in uw vijver

Oppervlakte vissen zijn vissen die voedsel aan de vijveroppervlakte zoeken en niet in de bodem. Deze vissen zie je daarom beter zwemmen en ze maken geen rommeltje van je vijver. Ze hebben echter wel extra bescherming nodig tegen dreigend onheil zoals een hongerige reiger of kat. Oppervlakte vissen zoals Goudelrits, Rozettes en Winde´s vervuilen uw vijver bijna niet. Daarbij kun je deze vissen goed zien, omdat ze vaak aan het oppervlakte zwemmen.

Goudelrits

Steur

Goudwindes

Vissen in natuurlijk water hebben vaak een schutkleur, die hen beschermt tegen reigers en andere vijanden. In een vijver kun je beter vissen zetten met een opvallende kleur. Je wilt je vissen immers wel kunnen zien. En bescherming is op andere manieren ook aan te brengen. Vissen die opvallen zijn: Koi karpers, goudvissen en shubunkin. Deze vissen hebben echter als nadeel dat ze erg vervuilen.

Sarasa

Goudvissen

Shubinkin