Volop keuze in diverse vijverplanten
We hebben onze ruime keuze aan vijverplanten overzichtelijk opgesteld

We hebben ook inheemse vijverplanten in ons assortiment

Vijverplanten

mooi en goed voor het biologische balans van uw vijver

Doordat we zelf de vijverplanten kweken hebben wij 12 maanden per jaar deze planten in voorraad. Waarvan vele bekende en ook onbekende soorten. Met zo’n 500 soorten verreweg de grootste collectie vijverplanten van heel Nederland. Van 40 soorten kunnen wij zeggen dat ze alleen bij 't Groene Kikkertje te koop zijn. Door het zelf verzamelen van zaden in binnen en buitenland en door het kweken
van nieuwe soorten hebben wij deze unieke collectie in de loop der jaren opgebouwd.

Waterplanten & moerasplanten

Waterplanten en moerasplanten zijn planten die zich thuisvoelen in het ondiepe deel van de vijver. 

Bij elke soort wordt vermeld wat de gewenste waterstand is. Hiermee wordt bedoeld de afstand van de bovenkant mand of plantzak tot de waterspiegel.

Houd indien mogelijk reeds bij de aanleg van de vijver rekening met diverse plantniveaus. Over het algemeen zijn dieptes van 20 à 30 cm en enkele plaatsen van 40 à 50 cm ideaal om de diverse waterplanten in de vijver te plaatsen.

Doordat we deze planten zelf kweken hebben we ook de ervaring van de juiste grondsoort, hoogte en vooral ook waterdiepte van deze planten. Helaas zien we regelmatig dat in boeken en andere informatie totaal verkeerde waterdiepten zijn aangegeven! Hierdoor gaat er vaak veel mis en gaan planten dood of bloeien niet. Veel mensen verwarren de waterdiepte met de plantdiepte en dat kan zo’n 15 à 20 cm schelen.

De plantdiepte is de afstand tussen de bovenkant van het mandje of pot tot aan het wateroppervlak.De waterdiepte is de afstand tussen de bodem en de waterspiegel.

Juist daardoor gaat het vaak fout. Zien we 0 cm plantdiepte staan dan is dat de waterlijn, dus de wortels en grond net onder water en de rest van de plant er boven. Je moet het maar weten!

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn waterplanten die (grotendeels) onder water groeien en die niet alleen enorm veel zuurstof aan het vijverwater afgeven, maar ook heel snel groeien. Hierdoor nemen ze veel voedingsstoffen op uit het vijverwater waarmee de groei van algen in de vijver wordt voorkomen

Waterlelies

de koningin onder de waterplanten

Niet voor niets zijn er vele schilderijen en gedichten gemaakt met deze feeërieke waterplant als onderwerp. Vanaf april verschijnen de eerste majestueuze bladeren verkennend aan de oppervlakte en een maand later steken de nog gesloten bloemknoppen één voor één hun kopje boven het water. 

De hele zomer, tot ver in de herfst, ontvouwen zich de bloemen gracieus drijvend op of iets boven het water. Elke bloem schenkt ons gedurende drie of vier dagen de fascinerende momenten van haar sierlijke opening in de ochtend en sluiting in de namiddag om daarna nooit meer te openen en droevig in de diepte te verzinken. Haar plaats is inmiddels ingenomen door een andere bloem en voortdurend vallen ons zoete geuren en een pracht aan kleuren ten deel. Als u dan bedenkt dat waterlelies in elke waterpartij kunnen worden geplaatst, van een drijfschaal tot en met een reusachtige natuurvijver, dan vraagt u zich misschien nu ook af……..
wie wil er nu geen waterlelie in zijn vijver?

Het nut van waterlelies
Waterlelies zijn niet alleen onbeschrijfelijk mooi maar dragen ook flink bij aan het klimaat in de vijver. Zij gebruiken, net als de andere waterplanten, de voedingsstoffen in het water en zorgen voor schaduw in de vijver waardoor algen minder kans krijgen.Eveneens vormen hun bladeren een goede schuilplaats voor vissen en andere dieren bij dreigend gevaar..

Waterplanten

't Groene Kikkertje bestaat 30 jaar, we durven dus best te stellen dat we behoorlijk veel ervaring hebben met vijverplanten en het kweken van vijverplanten, want dat verzorgen we ook zelf. Achter ons vijvercentrum hebben we een groot perceel waar we onze vijverplanten kweken.

Als u bij ons vijverplanten koopt, dan heeft u gegarandeerd vijverplanten van een goede kwaliteit. Daarnaast zorgen we ook voor een stuk gemak. Bij de meeste vijverplanten hebben we voor u de wortels in een biologisch net gedaan